Mi is az a nullkalóriás élelmiszer? Másik nevén negatív kalóriás, ami kicsit logikusabb, hiszen arról van szó, hogy néhány rostban gazdag zöldség és gyümölcs igen alacsony kalóriatartalommal rendelkezik, megemésztésük pedig több energiát követel, mint amennyit általuk nyerünk. Pluszban salaktalanítanak, és kiváló zsírégető hírében állnak.
Most ideírhatnám, hogy nem hizlalnak, de nem szeretem ez a kifejezést. Sőt, a létjogosultságával sem értek egyet, mert magában nincs olyan étel, ami hizlal. Minden akkor hizlal, ha túl sokat eszünk belőle, vagyis inkább úgy mondom, hogy a napi E szükségletünknél többet fogyasztunk energiából egy nap alatt. Ez nyilván mindenkinél változó, kortól, nemtől, fizikai aktivitástól, és persze anyagcserétől függően. Az utóbbiból 3 típust különböztetünk meg.
Az első, én "őstermelőnek" becézem, akinek a szervezete még a régi, jó felépítésen alapul, vagyis nincs hozzászokva a rendszeres étkezéshez, tehát mindig örül, és raktároz is azonnal, ha kap valamit. Ebbe a kategóriába tartozom én is sajnos. Ez a ránézek a csokira, és már egyel kijebb kell kapcsoni az övem effektus. Sokan fognák erre a hízásuk okát, de ez csak az emberek egyharmadára igaz.
A második a típust nevezzük "átlag embernek". Ők azok, akik normál táplálkozás mellett, némi nasival szépen elvegetálgatnak, és esetenként csúszik csak fel 3-4 fránya kg.
Végezetül itt a "modern ember". Ennek a típusnak az anyagcseréje alkalmazkodott a rohanó életmódunkhoz, és ő is rohan. Azaz mindent pikk-makk megemészt. Bizonyára mindannyian ismerünk olyan embert, aki kenyeret, sütivel zabál, nagy tányér kaják után nemsokára már éhes is, és egész nap eszeget, mégis tűbe lehet fűzni. Sokszor irigyen nézünk rájuk, de az ő esetük sem fenékig tejfel. Kezdjük ott, hogy folyton éhesek, és enniük kell. Rengeteget járnak wc-re, és úgy átszalad rajtuk az étel, hogy a benne lévő tápanyagoknak nincs ideje felszívódni, így általában vitamin és ásványi anyag hiányosak, fáradékonyak, sokszor sápadtak, és karikás a szemük. Panaszkodnak, hogy nem tudnak hízni, és ilyenkor nehezünkre esik őket sajnálni, hiszen mi meg épp az ellenkezőjével küzdünk.
De ilyen az élet, sajnos nem tudjuk megválasztani melyik típusba tartozzunk, viszont tudunk némileg alkalmazkodni hozzá, segíteni az anyagcserénk működését.
Ezért hát lássuk, mik is azok a negatív, vagy más néven nullkalóriás élelmiszerek, amivel támogathatjuk a mi kis "őstermelő szervezet"-ünket:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése