Itt megint nem írnék konkrétumokat, inkább csak adok pár ötletet, hogy miből lehet kedvünk szerint válogatni.
Én mindig egy bögre 2:1-ben kávéval indítok, de ezt persze mindenki saját kedve szerint formálhatja akár egy teára, vagy egy pohár narancslére.
E mellé pedig lehet:
-1 lágytojás, 1 szelet sovány sajt, 2 abonett light margarinnal
-1 tojásból rántotta, fél pohár joghurt, 2 abonett
-1 tojásból rántotta, 2 szelet sovány pulykasonka, 2 abonett
-fél doboz zsírszegény túró, 2 ek. joghurt, 4db aszat szilva, egy marék natúr gabonapehely, édesítő
-fél doboz zsírszegény túró, 2 ek. joghurt, 2 abonett, só, bors, metélőhagyma
-1 zsírszegény gyümölcsjoghurt, 4ek. natúr müzli, 2tk. búzacsíra, 1tk. mazsola
-2db kis kaiser/ 1és fél normál/ virsli, 2 tk. mustár vagy 1 light kockasajt, 2 abonett
-2 szelet sovány pulyka sonka, 2 abonett, light margarin, 2 szelet light sajt, zöldség
-2/3 doboz szárnya májkrém, 2abonett, 2 szelet sajt, zöldség
-2,5dl zsírszegény vagy rizstej, 3/4 bögre natúr gabonapehely 1ek. zabpehellyel elkeverve, 1tk. mazsola. (itt természetesen kimarad a 2:1-ben kávé és társai!)
...és így tovább. Ez már 10db ötlet, amit kedvünk szerint lehet váltogatni.
És még néhány tipp is jár mellé:
- tipp: csoda abonett!-Az abonett megint csak egy ajánlás, viszont elég hasznos, hiszem egy szeletbe csak 15-22kcal van típustól függően, nekem a rozs a nagy kedvenc, ami 15kcal-t tartalmaz szeletenként. Magas a a rost tartalmuk is, így szép lassan szívódnak fel, nem leszünk olyan hamar éhesek utána. Persze lehet ezt kétszersülttel, vagy teljes kiőrlésű kenyerekkel is helyettesíteni, de csak számoljunk utána, ha egy szelet kenyér úgy 160-200kcal fajtájától függően, egy zsemle 130kcal. Az már 100kcal, és még nem beszéltünk róla, hogy mennyi margarint elnyel.
- tipp: margarin!-Mindig úgy teszem a margarint az abonettre, hogy az ujjammal kenem rá, nem késsel. Ugyanis tele van kis recékkel, amiben nagyon jól megbújik a felesleges adag.
- tipp: sokféleség!-Több féle zöldség, jobban laksz! Egyél a "szendvics" mellé egy kis paradicsomot, újhagymát és egy darab uborkát is.
- tipp: jól rágd meg az ételt! Az agyad receptorai azt is érzékelik, hogy mennyit rágsz, és adják le az agyadnak is a jelet, hogy mennyit ettél már. Ezért nem jók megint csak az agyon finomított, és kész ételek, amit szinte már rágni sem kell!
- tipp: light sajt!-Ezen én a light mozzarella, vagy a light trappista szeletelt verzióját értem, hiszen nem csak, hogy alacsonyabb a zsírtartalmuk, de szép vékonyra is vannak vágva, amit mi otthon nem igen tudnánk elkövetni.
- tipp: fűszerezz! Minél fűszeresebb egy étel, annál kevesebb sót használunk mellé, ami ugye megköti a vizet a szervezetben, valamint a szívnek sem tesz jót. Nyugodtan lehet tonnányi finom fűszert használni, hiszen ezek csak serkentik az emésztést, viszont a fűszerkeverékektől óvakodjunk, hiszen rejtett forrásai lehetnek a plusz sónak, cukornak. Olvassuk el az összetételét!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése